GenelNedir?

SPF Kaydı Nedir?

SPF kaydı nedir? SPF, “Sender Policy Framework”, gönderilen e-postaların hangi sunucu üzerinden gönderildiğini gösteren TXT türündeki DNS kayıtlarıdır. SPF kaydı özellikle toplu barındırma servisleri (Hotmail, Gmail, Yahoo) yada resmi devlet kurumları başta olmak üzere birçok servis tarafından kontrol edilen kayıtlardır. Bu sayede gönderilen e-postanızın, hangi sunucudan çıkış yaptığı teyit edilerek güvenli bir e-posta gönderim-alım gerçekleşmiş olur.

SPF Kaydı sayesinde gönderici bilgisi değiştirilerek gönderilen e-postalar engellenir, sunucunuzdan çıkış yapmamış e-postalar alıcı tarafından yapılan SPF kontrolü sonrası reddedilir. Bu sayede Spam, virüslü veya sahte e-postalar engellenmiş olur.

SPF Kaydı Nedir?
SPF Kaydı Nedir?

SPF Kaydı Neden Önemlidir?

E-postalarınızın hangi sunucudan iletildiği bilgisi yaşanan sorunları büyük ölçüde engelleyecektir. Gönderici bilgisi değiştirilerek sizin adınıza yapılan e-posta gönderimleri, kötü amaçlı kişilerin fatura veya farklı banka bilgisi içeren e-postaları gibi birçok konuda daha e-posta iletilmeden kontrol sağlanır ve alıcı sunucu tarafından reddedilir.

SPF Nasıl Çalışır?

DNS bölgenize eklenmiş olan SPF kaydınızın içeriğinde IP adresleri bulunmaktadır. Burada bir yada daha fazla IP adresi tanımlayabilirsiniz. Bu IP adresleri alıcı sunucu tarafından kontrol edilmektedir. SPF kaydınızda olmayan bir IP ile mail gönderildiğinde SPF kontrolünde ilgili mail reddedilmektedir. Bazı servislerde bu reddetme ile ilgili olarak hata mesajı alabilirsiniz. Ancak her servis SPF kontrolü yapmamaktadır. Güvenli mail alımları için sunucunuzun SPF kontrolü yaptığından emin olun. Sunucunuza erişemiyorsanız Hosting servisinizden bilgi alabilirsiniz.

SPF Kaydınızı aşağıdaki link üzerinden sorgulayabilirsiniz.

https://dnsbak.com/txtkaydisorgula

SPF Kaydı Örneği

v=spf1 ip4:IP Adresi include:alanadiniz.com -all

Author

Yiğit Kazanç

dnsbak.com ipbak.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir