GenelHosting PanelleriNasıl YapılırPlesk

Plesk Panel DNS Ayarları, Plesk Üzerindeki DNS işlemleri

Plesk üzerinde DNS işlemleri 2019’da yaptığı güncel arayüzü üzerinden bir çok panele göre çok daha kolay ve anlaşılır şekilde yapılabilir duruma getirildi.

Plesk Panel DNS Ayarlarını Görüntüleme

Bu işlem için Plesk panelinize giriş yaptıktan sonra sol menü üzerinden “Web Sites & Domain (Web siteler & Alan Adları)” sayfasını açtıktan sonra sağ tarafta Hosting & DNS (Barındırma & DNS) bölümüne gelmemiz gerekiyor.

Plesk hosting
Plesk Websites & Domains Bölümü

Tüm DNS ayarlarını görüntüleyeceğimiz veya yeni kayıt ekleyeceğimiz “DNS Settings (DNS Ayarları)” bölümünü açıyoruz.

Bu bölümde karşınıza mevcut olarak kayıtlı tüm DNS kayıtlarınız gelecektir. Bu ekrandan;

  • Kayıtlı olan tüm DNS Kayıtlarını görüntüleyebilirsiniz.
  • “Disable” (Devre Dışı) seçeneklerini kullanarak DNS bölgenizi kapatabilir,
  • Reset To Default (Varsayılana Sıfırla) seçeneği ile hosting servisinizin sizler için tanımladığı varsayılan DNS ayarlarına geri dönebilir
  • “Add Record (Kayıt Ekle)” seçeneği işe DNS bölgenize yeni bir kayıt ekleyebilisiniz.
plesk DNS
PLesk “DNS Ayarları” bölümü

Plesk A Kaydı Ekleme

DNS ayarlarından “Add Record” (Kayıt Ekle) seçeneğini kullanarak A, MX, TXT gibi DNS bölgenizin desteklediği tüm kayıtları ekleyebilirsiniz. Buradaki seçenekler kaydınızın türüne göre değişmektedir. Açılır pencereden A kaydını seçtiğimizde aşağıdaki şekilde bölümler gelecektir. Domain Name (Alan adı) bölümünü direkt olarak alan adınıza tanımlayacak iseniz boş bırakabilirsiniz. Ancak bir subdomain olarak tanımlayacaksanız buraya yazmamız gerekecektir. TTL, Time to Live kısaltmasıdır yani bir DNS kaydının ne kadar süre ile cache üzerinde tutulması gerektiğini söyler ve saniye cinsinden yazılır. IP Adress ise yönlendireceğimiz adres olacaktır. “Ok (Tamam)” seçeneği ile DNS kaydımızı eklemiş oluyoruz.

Plesk MX Kaydı Ekleme

Aynı ekran üzerinden MX seçeneğini seçtiğimizde A kaydından farklı olarak MX kaydında “Mail Exchange Server” ve Priority (öncelik) seçenekleri çıkacaktır. Buradaki Mail domain bölümünü mail sunucunuzda tanımlı olacak şekilde doldurmamız gerekmekte. Bu kısmı alan adınızda kullanmak için boş bırakabilirsiniz yada farklı konfigürasyonlarda mail.alanadı şeklinde kullanılır detayları öğrendikten sonra doldurabilirsiniz. Mail Exchange Server bölümü ise sunucunuzun IP adresi dış dünya üzerinde nasıl çözümlenmekte ise aynı şekilde olması gerekmektedir. Özet olarak sunucunuzun ismi olmalıdır. Öncelik bölümü ise birden fazla MX kaydı kullanmakta iseniz hangi sunucunuz öncelikli olarak çalışacaksa önceliğini düşük olacak şekilde seçebilirsiniz. Tüm bu değerler hosting firmanıza göre değişiklik göstermektedir ve farklı firmalar farklı konfigürasyon kullandığından genel bir ayarı bulunmamaktadır. Detaylar ve doğru ayarlar için hosting firmanıza danışmanız gerekmektedir.

DNS kayıtlarını ekledikten sonra hemen çözümlemeyebilir. Bu işlemler NS bölgesinze göre farklılık gösterir ve bazı yapılarda zaman alabilmektedir. Kısa bir süre bekleyebilir yada hosting firmanıza danışabilirsiniz.

Eklemiş olduğunuz tüm kayıtları tek ekrandan ve tek sorgu kullanarak öğrenmek için https://dnsbak.com/ adresini kullanabilirsiniz.

Author

Yiğit Kazanç

dnsbak.com ipbak.net

One thought on “Plesk Panel DNS Ayarları, Plesk Üzerindeki DNS işlemleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir