AppleGenelHata KodlarıNasıl Yapılır

Bluetooth’a Bağlanınca Wifi Kopma Sorunu – Wifi Bluetooth Çakışması

Bilgisayarınıza yada telefonunuza Bluetooth cihaz bağladınız ve internette donma hatta kopma sorunu yaşıyorsanız büyük bir ihtimal Wifi Bluetooth çakışma yaşıyorsunuz demektir.

Wifi 2.4 GHz frekansı üzerinde birbiri ile çakışmayan sadece 3 kanal bulunur. 5 GHz frekansında ise bu sayı 23 adettir. Ancak 5GHz frekansının çekim kuvveti 2.4Ghz kadar değildir. Wifi çakışmalarında öncelikli çözüm olarak 5 GHz frekansının kullanılması sorunu ortadan kaldıracaktır. Modeminiz ve bağlantı kurduğunuz cihazınız destekliyor ise bu frekansı öncelikli olarak tanımlayabilirsiniz.

Ancak modeminiz veya cihazınız desteklemiyor ise yada bulunduğunuz konuma, engellere bağlı olarak 5GHz frekansını aktif olarak kullanamıyor iseniz Wifi çakışması için çok kolay bir araç bulunmakta.

Wifi Bluetooth Çakışması Nasıl Çözülür? – Wifi Üzerinde Boş Kanal Bulmak

Öncelikle Wifi ağınızda en çok kullanılan kanalları tespit etmelisiniz. Bunun için kolay arayüze sahip bir uygulama olan “WiFi Analyzer” ı Microsoft Store üzerinden indirebilirsiniz. Kurulumdan sonra karşınıza aşağıdaki şekilde ekran gelecektir. Bu bölümde Wifi SSID ve IP adresi gibi bilgilerinizi görebilirsiniz.

Wifi Analyzer
Wifi Analyzer

Üst bölümde bulunan “Çözümle” bölümüne geldiğimizde aşağıdaki şekilde Wifi ağınızda yoğun kullanılmakta olduğu kanallar görülecektir. Bu bölümde ister alt bölümde bulunan “Öneri” bölümünde yazan kanalı kullanabilir, isterseniz grafikte görüntülenen durumunuza göre az kullanılan kanalı seçebilir ve test edebilirsiniz. Sorun yaşamanız halinde farklı bir kanal seçebilirsiniz. Farklı bir öneri olarak alt bölümde sayı şeklinde verilen kanallarda pasif olan kullanılmayan kanallardır. Test gerçekleştirirken bu kanallara öncelik verebilirsiniz.

Wifi Analyzer Çözümle Ekranı
Wifi Analyzer Çözümle Ekranı

Wifi Kanal Değiştirme İşlemi

Wifi Kanal değiştirme işlemi modeminizin modeline göre değişmektedir. “192.168.1.1”Modem arayüzünüze girdikten sonra çoğunlukla “Kablosuz Ağlar/Wifi” veya “Yerel Ağlar” altında bulunmaktadır. Örnek olarak kendi kullanmış olduğum modem üzerinde “Yerel Ağ / Kablosuz Ağ Ayarları Gelişmiş Ayarlar / 2.4 GHz Bandı / Kanal” bölümünde bulunmakta. Aşağıdaki resim üzerinden görüntüleyebilir ve kendi kullanmış olduğunuz modem üzerinde de benzer ayarları bulabilirsiniz. Doğru kanalı test ederek bulmanız halinde Wifi üzerinde Bluetooth sebepli yavaşlama ve kopmalar olmayacaktır.

HG255S Modem Kanal Değiştirme
HG255S Modem Kanal Değiştirme

Author

Yiğit Kazanç

dnsbak.com ipbak.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir