GenelNasıl YapılırNedir?

Alan adı (Domain) Nedir? Whois Sorgusu Nasıl Yapılır?

Alan adı (Domain) Web sitesinin İnternet üzerindeki metinsel olarak görünen adresidir. Alan adları sayı, rakam ve tire (-) işareti olacak şekilde kullanılabilir. Bu adres biçimi sayesinde IP öğrenmekten daha akılda kalıcı ve kolay bir şekilde adrese ulaşmış oluruz. Bir diğer tanımla alan adları IP adresleri yerine kullanılan sunucunuzun adı ve adresidir.

Tarayıcınızın adres satırında yazmış olan dnsbak.com adresine ulaşabilmek için öncelikle tarayıcınız bunu bir IP adresine çevirir ve bu adrese sahip bilgisayara yönlendirir. Kullanım olarak IP adresten daha işlevsel bir şekilde direkt olarak sunucuya ulaşmış olursunuz. Alan adları satın alınan bir yapı değil kiralanan bir hizmettir. Satın almış olduğunuz kaydedici firma üzerinden alan adınızı tek seferde en fazla 10 yıl olarak kiralayabilirsiniz. İlerleyen süreçte yenilemeler yapabilirsiniz.

.tr Uzantılı Alan Adları

Ülkemize özel tanımlı olan .tr alan adları com.tr, net.tr gibi uzantılara sahip olarak kullanılmaktadır ve yönetimi BTK tarafından sağlanmaktadır. Yenileme periyorları tek seferde en fazla 5 yıl olarak belirlenmiştir.

Alan Adı (Whois) Sorgulama

Herhangi bir alan adının kayıtlı olup olmadığını, kayıtlı ise bunun detaylarını whois sorgusu yaparak öğrenebilirsiniz. Whois sorgusu için aşağıdaki görselde olduğu gibi belirtlen bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Whois Sorguları için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

https://dnsbak.com/

Author

Yiğit Kazanç

dnsbak.com ipbak.net

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir